Domimės

Sušilkime! 5 asanos + 10 maisto produktų

© Joga ir ajurveda.  Nuotrauka: © Adobe Stock

Šąlančios galūnės, sustiręs kūnas – dažna sėdimą darbą dirbančių, fiziškai neaktyvių žmonių bėda. Todėl vienas iš svarbiausių jogos meistrų patarimų šąlantiems: kasdien judėkite, mankštinkitės. Šiuo atveju puikiai pagelbės joga. Iš tiesų nėra labai svarbu, kokias jogos pozas atliksite, be daugybės kitokių naudų jos taip pat aktyvins ir kraujotaką. Be abejo, esama ir tokių asanų, kurios ypač padeda sušildyti atvėsusias galūnes ir išjudinti iš sąstingio žvarbstantį kūną. Darykite šias asanas kasdien ir pajusite, kad šaltis iš tikrųjų glūdėjo ne išorėje, o slėpėsi viduje. Savo organizme kiekvienas turime tam tikrą šilumą generuojantį mechanizmą, tereikia jį užkurti. Taigi pasitieskite jogos kilimėlį.

 

Hastapadasana

·        Atsistokite tiesiai. Pėdos suglaustos, tvirtai prispaustos prie grindų, rankos nuleistos, priglaustos prie kūno.

·        Įkvėpdami iškelkite rankas virš galvos.

·        Iškvėpdami lenkitės žemyn link pėdų. Keliai turi išlikti tiesūs, nugara tiesi. 

·        Idealiu atveju delnus turėtumėte atremti į grindis šalia pėdų, bet jei prieš tai nesipraktikavote, jokiu būdu nesiekite to padaryti. Pasilenkite tiek, kiek galite.

·        Atsipalaiduokite, laisvai, giliai kvėpuokite, leiskite kūnui tįsti dar žemiau. 

·        Išlaikykite šią asaną apie 30–60 sek. Tada įkvėpdami tieskite rankas pirmyn ir į viršų. 

·        Iš lėto išsitieskite. Iškvėpdami, nuleiskite rankas per šonus.

 

Utkatasana 

·        Atsistokite tiesiai. Pėdas tvirtai atremkite į grindis. Visai jų nesuglauskite – turėtų išlikti nedidelis tarpelis.

·        Ištieskite rankas į priekį delnais žemyn. 

·        Stenkitės nesulenkti alkūnių, rankos lygiagrečios grindims.

·        Sulenkite kelius, dubeniu leiskitės žemyn – tarsi mėgintumėte atsisėsti ant kėdės.

·        Kvėpuokite laisvai, pamažu ilginkite stuburą, vis labiau „sėskitės ant kėdės“, tačiau stebėkite, kad keliai neatsidurtų toliau už kojų pirštus. 

·        Pasistenkite kuo labiau atsipalaiduoti. Būkite šioje asanoje, kiek pavyksta. 

·        Baigdami su iškvėpimu nuleiskite rankas, atsistokite tiesiai. Tada atsigulkite trumpam šavasanos poza. 

 

Setu Bandhasana

·        Atsigulkite ant nugaros.

·        Sulenkite kelius, pėdas atremkite į grindis. Pėdos turėtų būti nutolusios viena nuo kitos per klubų plotį ir maždaug 25–30 cm nuo dubens. 

·        Kelius ir kulkšnis išlaikykite tiesia linija.

·        Rankas padėkite šalia kūno, delnais į grindis.

·        Įkvėpdami iš lėto kelkite nuo grindų nugarą. Iš pradžių apačią, paskui vidurinę dalį ir galiausiai viršutinę.

·        Į grindis remkitės rankomis, pėdomis ir pečiais, smakrą įremkite į krūtinę. Sėdmenis laikykite tvirtai pakeltus. Kad būtų lengviau, galite sunerti rankų pirštus.

·        Šioje asanoje būkite 1–2 minutes arba tiek, kiek galite. Kvėpuokite laisvai.

·        Baigdami su iškvėpimu atsargiai nusileiskite ant grindų, ištieskite kojas. Atsipalaiduokite šavasanos pozoje. 

 

Viparita karani 

·        Atsigulkite ant nugaros ir giliai įkvėpkite. 

·        Iškvėpdami kelkite aukštyn kojas. 

·        Sulenkite rankas ir jomis kilstelėkite klubus taip, kad kūnas būtų paremtas alkūnėmis, mentikauliais ir galva. 

·        Laisvai kvėpuokite pilvu ir būkite šioje padėtyje tol, kol jausitės patogiai. 

·        Baigdami iš lėto nuleiskite kojas, atsipalaiduokite šavasanos padėtyje. 

·        Viparita karani asaną galite pakartoti kelis kartus.

·        Jei esate pradedantieji ar kamuoja negalavimai, galite rinktis paprastesnį šios asanos variantą: atsigulkite ant lygaus pagrindo, po klubais pasidėkite tvirtesnę pagalvėlę ar sulankstytą pledą, kojas pakelkite aukštyn ir priglauskite prie sienos. 

·        Iškeltos kojos turi būti tiesios. Kvėpuokite lėtai ir giliai. Būkite šioje asanoje 5–15 min. arba kol jausitės patogiai. 

 

Janu Sirsasana

·        Atsisėskite ant grindų priešais save ištiestomis kojomis. 

·        Įkvėpkite ir sulenkite dešiniąją koją taip, kad kulnas būtų įremtas į tarpkojį, o pėda šlietųsi prie kairiosios šlaunies. 

·        Iškvėpdami viršutinę kūno dalį pamažu sukite į kairę pusę, rankas tieskite link kairiosios, ištiestos kojos pėdos. 

·        Idealiu atveju jūsų pilvas ir kakta turėtų paliesti kairiosios kojos kelį, o rankos apglėbti pėdą. Tačiau jei nepavyksta, jokiu būdu nemėginkite to padaryti per prievartą. Pasilenkite tiek, kiek galite, kairiąją koją išlaikydami tiesią (nelenkite jos per kelį). Atpalaiduokite kūną ir kvėpuokite laisvai. Nesikūprinkite, nugarą laikykite tiesią. Reguliariai atlikdami šią asaną, ilgainiui pasilenkti galėsite vis daugiau ir laisviau. 

·        Tokioje padėtyje pabūkite 1–2 min. arba tiek, kiek galite. Paskui atsargiai iš lėto grįžkite į pradinę padėtį. Tą patį pakartokite su kita koja. 

 

Gyvenkite pagal sezoną

Joga puikiai aktyvina kraujotaką, tačiau, pasak ajurvedos specialistų, jei maitinsitės šaltajam sezonui netinkamu maistu, didelė tikimybė, kad į jūsų organizmą vis tiek smelksis šaltis. Ajurvedoje yra tokia ritučarja tradicija (sanskr. ritu reiškia „sezonas“, čarja  – „sekti“). Ji nurodo gyvenimo būdą bei mitybą pagal vyraujantį sezoną. Kaip teigia ši teorija, vasarą tiek visoje aplinkoje, tiek mūsų organizme yra daugiau karščio ir visi procesai vyksta greičiau, todėl, kad kūnas jaustųsi gerai, neperkaistų ir nebūtų teršiamas, tinkamiausia yra valgyti lengvai virškinamus, vėsinančius produktus. Šaltuoju metu laiku – atvirkščiai, energijos tėkmė lėtėja, todėl, kad organizmui nepristigtų jėgos optimaliai funkcionuoti, reikėtų rinktis kaloringesnį, šildantį maistą. Pagal ritučarją, skiriami du pagrindiniai sezonai, kurie prasideda su vasaros ir žiemos saulėgrįža. Žiemos saulėgrįža dar vadinama aadaan kaal arba uttarayan, o vasaros – visarga kaal arba dakshinayaan. Teigiama, jog vadovaudamiesi šiais sezonais ir pagal juos derindami savo mitybą, puikiai suderinsime savo došų energiją ir visada būsime sveiki, žvalūs ir energingi. Taip pat niekada nešalsime ir neperkaisime.

 

5 naudingi patarimai pagal ritučarją

1.    Daugiausia valgykite tokio maisto, kuris jūsų gyvenamoje vietoje yra prieinamas pagal sezoną. Toks maistas yra tinkamiausias mūsų kūnui ir maistingiausias.  Taigi jei žiemą pomidorai ar žalialapės salotos natūraliai neauga, vadinasi, jos ir nėra tuo metu reikalingos. Užtat žiemą podėliuose puikiai išsilaiko šakniavaisiai. Vadinasi, verta juos prisiminti.  

2.    Ajurveda rekomenduoja šaltuoju sezonu labai sumažinti suvalgomų žalumynų kiekį. Taigi žalumynų glotnutis žiemos pusryčiams ar agurkų salotos pietums, pagal ajurvedą – nekoks pasirinkimas. Kaip kartą per paskaitą pajuokavo vienas ajurvedos gydytojas, jei žiemą valgysite daug žalumynų, būsite tokie atvėsę kaip iš šaldytuvo ištraukti agurkai. 

3.    Kasdienius patiekalus ar gėrimus gardinkite šildančiais prieskoniais: imbierais, cinamonu, kardamonais, ciberžolėmis, Kajeno paprikomis, ilgaisiais pipirais ir pan. Galite pasiruošti prieskoninių mišinių.  Štai vienas jų, kuris ne tik šildo, bet ir puikiai pakursto virškinimo ugnį: sausoje keptuvėje pakepinkite maždaug po trečdalį šaukštelio pankolių, ožragių ir kuminų sėklų, sumalkite jas kavamale ar sugrūskite, įberkite į mišinį žiupsnelį kardamono ir Kajeno paprikos miltelių, įkrėskite truputį medaus (nebūtinai). Sumaišykite ir suvalgykite po pietų. Patartina mišinio greitai nenuryti. Kramtykite kiek įmanoma ilgiau, kad burnoje susidarytų daugiau seilių.

4.    Masažuokite kūną sezamų aliejumi. Jis puikiai šildo. Geriausiai masažą atlikti po šilto dušo. Taip pat ši procedūra labai tiks tiems, kuriems nuolatos šąla pėdos. Prieš miegą atlikite pėdų masažą su šiuo aliejumi, tada apsiaukite kojines – ir į lovą. 

5.    Žiemą patariama vengti raugintų pieno produktų, kaip antai kefyro, jogurto. Ajurveda moko, kad jie vėsina organizmą ir skatina kauptis daugiau gleivių. Jei labai norisi ko nors pieniško, geriausias dalykas, kuriuo galite pasimėgauti – tai šiltas pienas su šildančiais prieskoniais ir trupučiu medaus. Geriausia jį gerti vakare. 

 

10 šildančių produktų 

Pasak ajurvedos žinovų, šaltuoju sezonu nebūtina valgyti vien tik šildančius produktus. Tokia mityba taip pat gali sutrikdyti organizmo pusiausvyrą. Tiesiog šildančių produktų kiekis valgiaraštyje turėtų būti dominuojantis. Žinoma, tai priklauso ne tik nuo sezono, bet dar ir nuo vyraujančios organizmo došos. Paprastai kalbant, tas, kuriam nuolat šalta, šildančių produktų turėtų valgyti gerokai daugiau nei tas, kuris net ir per speigus vaikšto atsilapojęs paltą. Jei esate iš tų, kurie šąla, į kasdienį valgiaraštį įtraukite daugiau produktų iš žemiau pateikto sąrašo. 

1.     Ghi sviestas.

2.     Rudieji ryžiai.

3.     Virtos ir troškintos morkos.

4.     Sezamų pasta (tahinis).

5.     Saldžiosios bulvės.

6.     Aitriosios paprikos. 

7.     Tulsi (šventieji bazilikai).

8.     Migdolai.

9.     Pastarnokai.

10. Raudonosios pupelės.



Patiko straipsnis? Pasidalinkite: