4 puikūs receptai

© Joga ir ajurveda.  Nuotrauka: © macheesmo.com

Mangą nulupkite, supjaustykite kubeliais, imbierus sutarkuokite.

Anakardžius pakepinkite.

Aitriąją papriką išvalykite, sukapokite. Svogūną supjaustykite kubeliais.

Karštame aliejuje pakepinkite svogūną, imbierus ir aitriąją papriką. 

Kai prieskoniai pakvips, suberkite kario miltelius ir ciberžoles. Vis maišydami kaitinkite apie 2 min.

Supilkite kokosų kremą, sumeskite mangų kubelius, viską kaitinkite, kol mangai suminkštės, tada suberkite žirnelius, anakardžius, įspauskite žaliosios citrinos sulčių ir dar kiek pakaitinkite (žirneliai neturi prarasti spalvos).

Paruoštą karį apibarstykite šviežiai grūstais pipirais ir kapotomis kalendromis.

Tiekite su biriai virtais ryžiais.

 

Biryani ryžiai

2 puodeliai basmati ryžių, morka, didelis svogūnas ir didelė bulvė, česnako skiltelė arba asafetidos, 2 žalios aitriosios paprikos, šaukštelis cinamonų, 3 šaukštai razinų, puodelis kokosų jogurto, 4 gvazdikėliai, po pusę šaukštelio maltų juodųjų pipirų ir raudonos aitriosios paprikos, 4 šaukštai aliejaus, pagal skonį kapotų kalendrų.

Aitriąsias paprikas perpjaukite perpus, išvalykite ir sukapokite.

Nuluptas bulves ir morkas supjaustykite kubeliais. Atskirai kubeliais supjaustykite verdančiu vandeniu nuplikytus nuluptus pomidorus. 

Svogūną (jei naudosite, ir česnaką) smulkiai sukapokite.

Labai gerai nuplautus ryžius užpilkite 3,5 puodelio vandens, pasūdę išvirkite kartu su 2 šaukštais razinų. Palikite uždengtame puode pastovėti, kol ryžiai išbrinks ir sugers visą vandenį. 

Atskirame puodelyje karštame aliejuje pakepinkite bulves ir morkas. 

Gilioje keptuvėje karštame aliejuje apie 30 sek. pakepinkite aitriąsias paprikas, cinamonus, gvazdikėlius, juoduosius pipirus. Tada suberkite svogūnus ir česnakus, kepinkite, iki jie įgaus auksinę spalvą. Suberkite raudonąją aitriąją papriką, druską, pomidorus ir maišydami kepinkite, kol pomidorai išskirs sultis ir suminkštės.

Galiausiai sukrėskite kokosų jogurtą ir dar minutę pakaitinkite. Tada sukrėskite daržoves, gerai viską išmaišykite ir ne ilgiau nei 3 min. pakaitinkite.

Tada įmaišykite likusias razinas ir šviežias kalendras.   
 

Žiedinių kopūstų ir kokosų karis

Didelis žiedinis kopūstas, didelis svogūnas, raudona aitrioji paprika, 3 skiltelės česnako arba asafetidos, šaukštas smulkinto imbiero, 3 šaukštai aliejaus, 2 šaukštai kario pastos, 400 ml kokosų kremo, 2 šaukštai blanširuotų migdolų, pagal skonį druskos, pipirų, kapotų petražolių ir kalendrų.

Žiedinį kopūstą išskirstykite nedideliais žiedynėliais. Jei jie stambūs, perpjaukite per pusę, kad būtų patogu kepti.

Migdolus sukapokite ir pakepinkite.

Karštame aliejuje pakepinkite kapotus svogūnus, suberkite išvalytą kapotą aitriąją papriką, imbierus, česnakus ir dar 2 min. kepinkite, kol prieskonių kvapai išsiskleis.

Į masę įmaišykite kario pastą, viską labai gerai išmaišykite, kad neliktų kario gumuliukų, tada suberkite žiedinius kopūstus ir, kai šie kepinami suminkštės ir šiek tiek apskrus, sukrėskite kapotus migdolus. Viską gerai, bet atsargiai, kad žiediniai kopūstai nesukristų, išmaišykite.

Paruoštas daržoves krėskite į lėkštes, berkite žalumynus ir apliekite nedideliame puodelyje pašildytu kokosų kremu, kurį į daržoves galite įmaišyti ir baigdami gaminti. Tada patiekalo tekstūra bus vientisa.

 

Lobia Aloo

2 puodeliai juodųjų pupelių, 2 pomidorai, 3 nedidelės bulvės, šaukštelis maltų kalendrų, po pusę šaukštelio garam masalos, maltų ciberžolių, kuminų ir kuminų sėklų, 2 šaukštai aliejaus, didelis svogūnas, 2 česnako skiltelės, šaukštas tarkuoto imbiero, pusės citrinos sulčių, šviežių kalendrų lapelių, pagal skonį aitriosios paprikos.

Gerai nuplautas pupeles per naktį išmirkykite, dar kartą perplaukite ir užpylę vandeniu, kad vos apsemtų, išvirkite su maltomis kalendromis, kuminais ir ciberžolėmis.

Uždengtą puodą palikite, kad pupelės gerai išbrinktų ir prisigertų prieskonių.

Keptuvėje pakepinkite kuminų sėklas. Iš eilės pakepinkite imbierus, tada smulkintus svogūnus, česnakus, smulkintus pomidorus, įspauskite citrinų sultis.

Abi mases sumaišykite, pasūdykite, berkite garam masalos, aitriosios paprikos, šviežių kalendrų ir gerai viską išmaišykite.

Tiekite su kokosiniais ryžiais. Juos lengvai paruošite puodelyje su trupučiu druskos išvirę ryžius ir paskaninę juos žiupsneliu cukraus.


jogairajurveda.lt/kaip-įsigyti

Patiko straipsnis? Pasidalinkite: