Sveikatinamės

Avižos - sveikas pasirinkimas

Nuotrauka: © pixabay.com

Šiandiena abejonių nekyla, kiekvieno žmogaus sveikatai palankios mitybos priešai yra pridėtinis cukrus ir didelis sočiųjų riebalų kiekis. Nėra taip paprasta išsirinkti greitą ir skanų užkandį ar maisto produktą kuriame nebūtų šių maisto medžiagų pertekliaus.

Laikas, praleidžiamas renkantis prekes parduotuvėje, gali ženkliai sutrumpėti, jeigu tik žinosite pagrindinius sveikatai palankios mitybos „filtrus“.

Kalbant apie vieną sveikiausių greito maisto alternatyvų – avižas, yra kelios svarbios taisyklės:

·         Maistinių skaidulų kiekis – kuo daugiau, tuo geriau.

·         Sočiųjų riebalų kiekis – kuo mažiau, tuo geriau.

·         „Dairy free“ – saugus alergiškiems pienui.

·         Pridėtinio cukraus kiekis – geriau išvis nebūtų.

Jeigu visgi nenorite gaišti laiko tikrindami visus šiuos faktus – rinkitės produktus pažymėtus žalio rakto skylutės simboliu. Produktai su „Rakto skylutės“ ženklu - tos pačios prekinės grupės produktai, tačiau juose mažiau arba išvis nėra pridėtinio cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, transriebalų, nėra maisto saldiklių, o grūdų turinčiuose gaminiuose – daugiau maistinių skaidulų. Viena taisyklė tinkanti visoms!

Apie tai, kodėl absoliučiai didžiausiame kiekyje sveikatai palankių dietų meniu yra avižos - nauda sveikatai TOP šešetukas:

1. Energijos atsargos.

Pagrindinė maistinė medžiaga, naudojama mūsų kūnuose energijai gauti yra angliavandeniai. Priklausomai nuo savo sudėties, angliavandeniai gali labai greitai pakelti gliukozės lygį mūsų kraujyje (aukšto glikeminio indekso angliavandeniai). Tokie angliavandeniai, dažnu atveju, yra blogas pasirinkimas norint apsirūpinti energija ilgesniam laikui.

Avižų košė turtinga žemo glikeminio indekso angliavandeniais (tai yra santykinai lėtai veikiančius gliukozės lygį kraujyje), taip pat turi šiek tiek baltymų, tačiau kartu su ja galima vartoti ir daug baltymų turintį maistą. Publikuoti tyrimai International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism žurnale, vertinantys ištvermės reikalaujančių sporto šakų sportininkų rezultatus, rodo ženkliai geresnius ištvermės rodiklius, jeigu prieš ~3 valandas iki bėgimo yra suvartojamas būtent žemo glikeminio indekso maistas be pridėtinio cukraus.

 

2. Oda.

Journal of Drugs in Dermatology žurnale publikuoti tyrimai leidžia vertinti avižas ne tik kaip labai palankų mūsų sveikatai maistą, bet taip pat naudingą alternatyvą, norint palaikyti sveiką odą. Avižose esančios medžiagos beta-gliukanai leidžia augalams sulaikyti ir neprarasti drėgmės, gali prisidėti prie odos biofizikinių savybių išsaugojimo. Tokios medžiagos, kaip pavyzdžiui, varis, cinkas, selenas, tiaminas ir niacinas yra labai svarbūs odos bendrajai būklei, taip pat yra aptinkamos maistui naudojamose avižose.

 

3. Diabetas.

II tipo diabetas yra viena iš pavojingiausių lėtinių neinfekcinių ligų, kurios protrūkį šiuolaikiniame pasaulyje ypač sunku kontroliuoti. Daugybė mokslinių tyrimų vienu iš efektyviausių būdų laiko tinkamą maisto racioną, kuriame gausu būtent žemo glikeminio indekso angliavandenių bei maistinių skaidulų. Toks maistas, kuriame nėra pridėtinio cukraus, leidžia efektyviau kontroliuoti insulino hormono išskyrimą į kraują, kuris yra vienintelis hormonas, mažinantis gliukozės lygį kraujyje, suvartojus vienokio ar kitokio maisto. Savo ruoštu žemo glikeminio indekso maistas gali prisidėti prie geresnės gliukozės kontrolės kraujyje bei apsaugoti organizmą nuo insulino tolerancijos didėjimo – vieno iš pagrindinių ligos rizikos faktorių.

 

4. Kūno masės indeksas.

Nutukimas ir antsvoris yra didžiulė pasaulinio lygio sveikatos problema. Atlikti moksliniai tyrimai, publikuoti journal Molecular Nutrition and Food Research, leidžia manyti, kad beta-gliukanai, gaunami suvalgius avižinės košės teigiamai veikia cholecistokinino lygi. Šis hormonas yra svarbus alkio kontrolei. Taip pat, avižos, turinčios daug maistinių skaidulų, yra ilgiau virškinamos ir leidžia jausti „pilnam“ ilgesnį laiką.

 

5. Širdis ir kraujotaka.

Daugybė mokslinių tyrimų rodo, kad tirpios vandenyje maistinės skaidulos pagerina kraujo cholesterolio profilį – sumažiną blogąjį, kitaip vadinamą mažo tankio cholesterolį. Avižos yra turtingos ne tik tirpiomis vandenyje maistinėmis skaidulomis, bet turi kalcio ir kalio, kurie teigiamai veikia kraujo spaudimą.

 

6. Onkologinės ligos.

Kalbant apie avižas kaip maistą, kuris yra integruojamas į bendrą mitybos strategiją, svarbu paminėti ne tik tirpias, bet ir netirpias maistines skaidulas, kurios pasižymi laisvinamuoju poveikiu. Šios skaidulinės medžiagos pritraukia vandenį tokiu būdu palengvina perdirbamo maisto judėjimą per virškinamąjį traktą. Vidurių užkietėjimo prevencija yra labai svarbi kalbant apie tiesiosios žarnos onkologinių susirgimų gaubtinės žarnos sveikatą. Daugybė mokslinių studijų, nagrinėjančių gaubtinės žarnos vėžio temą, nurodo teigiamą maistinių skaidulų poveikį, kuris didėja arba mažėja priklausomai nuo suvartojamo kiekio.


Išbandykite!


ACTIVUS - Sveika ir gardu.


 





! Šis straipsnis yra reklaminio pobūdžio

Patiko straipsnis? Pasidalinkite: