Sveikatinamės Domimės

Mitahara. Kas tai?

Nuotrauka: © pixabay.com

Įvairiuose senoviniuose jogos šventraščiuose (šastrose), taip pat ir ajurvedos traktatuose (kaip anatai Čaraka Samhita) kalbama apie tai, kad mityba turi būti tinkamai subalansuota. Šis balanso išlaikymas vadinamas mitahara. Jogamas patariama valgant laikytis vidurio kelio.

·         Maistas turi būti nei per šaltas, nei per karštas.  

·         Valgyti reikėtų tiek, kad nuo stalo pakiltum ne alkanas ir nepersivalgęs. Pasak senųjų raštų, optimalus balansas pasiekiamas tada, kai  du trečdaliai skrandžio užpildomi maistu bei skysčiais, o vienas trečdalis paliekamas tuščias, kad jame liktų vietos orui (vayu), reikalingam veiksmingai virškinti.

 

·         Valgis turi būti natūralaus skonio, neiškraipytas papildomais skonio stiprikliais: pridėtiniu cukrumi, druskos pertekliumi, aštriais prieskoniais. Satviškiausias skonis yra natūraliai salsvas.

·         Jei maistas apdorojamas termiškai, jis turi būti išviręs, bet nepervirtas, juo labiau neprisvilęs.

·         Valgio reikėtų gaminti tiek, kad užtektų pavalgyti vienam kartui. Satviniu maistu laikomas pastovėjęs ne ilgiau kaip 3 – 4 valandas.

·         Ruošiant ir valgant maistą, svarbu kūno ir minčių harmonija. Valgykite tik tada, kai protas visiškai nurimęs. Visą dėmesį sutelkite į tai, ką valgote, gerai sukramtykite kiekvieną kąsnį. Ir svarbiausias, nepamirškite išreikšti padėkos Kūrėjui už suteiktą maistą.

 

Patiko straipsnis? Pasidalinkite: