Gaminame

Gaminame samosas

Nuotrauka: © Fotolia

Mėgstate šiuos gardžius indiškus pyragėlius? Imkite ir patys pasigaminkite – tai paprasčiau, nei manėte!

Samosos su obuoliais

Tešlai:

280 g paprastų ar viso grūdo kvietinių miltų (galite norimomis dalimis maišyti ir abiejų rūšių miltus),

šaukštelis šventkmynių („Ajwain“) sėklų,

0,5 šaukštelio druskos,

4 šaukštai „Ghee“ sviesto ar kokybiško aliejaus,

5–7 šaukštai vandens.

  • Į dubenį suberkite miltus, druską, šventkmynius, supilkite skystą sviestą ar aliejų ir pirštų galiukais pamaišykite, kol miltai sulips į rupius trupinius. Įpilkite 1–2 šaukštus vandens ir pradėkite tešlą minkyti, vis įpildami po šaukštą vandens, kol tešla taps tvirta ir elastinga.
  •  Paruoštą tešlą pridenkite drėgna skepeta ir palikite 30–40 min.

Įdarui:

250 ml vandens,

3 šaukštai cukraus,

žiupsnis druskos,

2–3 gvazdikėliai,

pusės citrinos sulčių,

3 dideli obuoliai („Golden“ ar pan.),

1/2 šaukštelio cinamono,

sauja razinų.

  • Į puodą supilkite vandenį, suberkite cukrų, druską, gvazdikėlius ir užvirinkite. Tada sudėkite nuluptus ir kubeliais supjaustytus obuolius ir virkite, kol nebeliks skysčio.
  • Prieš pat nukeldami nuo ugnies suberkite nuplautas razinas ir pagardinkite citrinų sultimis.

Kaip formuoti ir kepti

Tradiciniai pyragėliai būna nei per dideli, nei visai mažučiai. Iš čia nurodyto tešlai ir įdarui skirtų produktų kiekio pagaminsite 12 samosų. Tešlą padalinkite į 6 dalis. Kiekvieną gabaliuką suplokite tarp delnų, dėkite ant miltuoto darbastalio ir iškočiokite apskritimą. Jį perpjaukite pusiau, pjūvio vieną patepkite vandeniu ir susukite tūtelę taip, kad sudrėkinti krašteliai suliptų, o apvalusis liktų viršuje. Pridėkite įdaro, atvirus tūtelės kraštus patepkite vandeniu ir gerai užspaudykite, kad įdaras neišbėgtų Taip paruoškite visus 12 pyragėlių.

Tradiciškai šie pyragėliai verdami aliejuje, kol gražiai apskrunda. Taip iškepti jie būna traškūs, be pūslelių. Jei turite gruzdintuvę, įkaitinkite aliejų iki 180 °C, dėkite po kelis pyragėlius ir iškepkite. Samosas galite kepti ir gilesnėje keptuvėje (labai tinka „Wok“). Įpilkite maždaug 0,7 l aliejaus, gerai įkaitinkite, sudėkite pyragėlius, iškart sumažinkite ugnį ir kepkite, kol apskrus.

Orkaitėje kepti pyragėliai būna mažiau traškūs, bet neriebūs ir gerokai sveikesni. Paruoštas samosas sudėkite į skardą, patepkite aliejumi ir šaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę. Kepkite 30–35 min., kol gražiai parus. Jei jūsų orkaitėje yra ventiliatoriaus funkcija, būtinai įjunkite – taip iškeptos samosos bus traškesnė.


Daugiau samosų receptų ir patarimų, kaip jas ruošti rasite žurnale „Joga ir ajurveda“ (2018 Nr. 1).

Patiko straipsnis? Pasidalinkite: