Sveikatinamės

Koks maistas padeda atvėsti?

Nuotrauka: © pixabay.com

Ką valgyti per karščius, kad savijauta būtų puiki? Pasidomėkime, ką šiuo klausimu sako ajurvedos žinovai.

Pagal ajurvedą, vasara yra pitos došos aktyvumo metas. Šiai došai būdingas karštis, aštrumas, ugningumas. Taigi labai svarbu valgyti maistą, kuris padėtų palaikyti jos pusiausvyrą ir nekurstytų organizme papildomos ugnies. Pasak ajurvedos žinovų, karštymečiu reiktų teikti pirmenybę saldžiam, karstelėjusiam ir sutraukiančiam skoniui bei vengti sūraus, rūgštaus ir aštraus.

Pitos došą harmonizuojantys produktai

Daržovės: artišokai, avokadai, brokoliai, saldžiosios ir paprastos bulvės, griežčiai, pastarnokai, kopūstai, šparaginės pupelės, cukinijos, moliūgai, saldžiosios paprikos, patisonai, agurkai, morkos, burokėliai. žalialapės daržovės, salierai, smidrai, žiediniai ir lapiniai kopūstai, pankoliai, lęšiai, žirniai, avinžirniai, spindulinės pupuolės, ridikai, lotoso šaknys.

Vaisiai: abrikosai, arbūzai,bananai, datulės, figos, melionai, trešnės, granatai, kokosai, kriaušės, mangai, persikai, persimonai, nektarinai, saldžios slyvos, nerūgštūs obuoliai, gerai prinokusios braškės ir kitokios nerūgščios uogos.

Kruopos: avižos, miežiai, perlinės kruopos, balti ir laukiniai ryžiai, bolivinės balandos, kuskusas, spelta, daiginti kviečiai.

Riešutai ir sėklos: migdolai, kokosai, saulėgrąžų, moliūgų sėklos, sėmenys, 

Prieskoniai: ciberžolės, pankolių sėklos, kalendros, petražolės, kardamonas, anyžiai, šafranas, krapai, mėtos, vanilė.

Kita: natūralus naminis jogurtas, tofu, kokosų pienas.

Karštymečiu ypač nerekomenduotini produktai

Mielinė duona ir kiti mieliniai kepiniai, aitriosios paprikos, švieži svogūnai, česnakai, krienai, garstyčios, raudona mėsa, alkoholis, juodoji arbata ir kava (jei be pastarosios negalite, patartina gerti tik ryte ir pagardinus žiupsneliu kardamono).

Patiko straipsnis? Pasidalinkite: